Intervjuer

Stina Sinclair: ”Vi ska vara smörjmedlet för forskningen

Stina Sinclair, ordförande i stiftelsen Fonden för klinisk cancerforskning i Jönköpings län, konstaterar att fondens pengar är ett smörjmedel för den stora insats i tid och resurser som en cancerforskare behöver. Foto: Mikael Bergström

Stina Sinclair, ordförande för stiftelsen Fonden för klinisk cancerforskning, ser framför sig ett ökat engagemang i fonden och fler samarbetspartners.

– Att forska tar väldigt mycket tid och resurser. Jag vill att fonden ska vara ett smörjmedel som gör att forskningen kan stanna kvar lokalt, och skapa en bra forskningsmiljö för såväl forskaren, som vården och patienterna, säger hon och fortsätter:
– Vi är ett land och en region som satsar mycket på forskning, och det är viktigt att vi hjälps åt och gör det tillsammans. Men hjälp av fondens pengar vill vi kunna hjälpa till och ge den där lilla extra knuffen som kan behövas för att det ska fungera.

De huvudsakliga forskningsmedlen kommer ofta från regionen eller olika större forskningsstiftelser. Men fondens pengar kan användas för att skapa de bästa förutsättningar.

– Man kan se det som att fonden är ett komplement till de resurser som bland annat Futurum har, säger Stina Sinclair.

Årlig utdelning av medel

Stiftelsen fonden för klinisk cancerforskning startade redan 1973 genom ett privat insamlingsinitiativ. Under dessa drygt 50 år har pengar delats ut årligen, samtidigt som stiftelsens tillgångar vuxit.

– För 50 år sedan la stiftarna in pengar i en fond för att de skulle bidra till något gott. För oss i dagens styrelse är det ett stort förtroende och ansvar att förvalta detta på bästa sätt.

Fondens arbete med att ta emot ansökningar från människor i Jönköpings län som forskar inom onkologi. Två gånger per år träffas styrelsen för att diskutera ansökningarna och besluta om pengar.

Samtidigt hoppas Stina Sinclair att fonden ska utveckla sitt nätverk av samarbetspartners och bli mer känd i vidare kretsar.


”Kroka arm med Cancerfonden”

– Jag hoppas vi kan kroka arm med stora Cancerfonden och dra nytta av ett samarbete. Men jag vill också öka det lokala engagemanget. Det är förstås roligt om enskilda personer vill stötta fonden, men lika viktigt är att få ett ökat engagemang från näringslivet. Cancer är en sjukdom som drabbar väldigt många. Väldigt ofta är det förknippat med död, sorg och en jobbig situation. Men vi vill lyfta den andra sidan, att det finns ett hopp. Det är verkligen ofta ingen dödsdom och det händer så mycket häftigt, som till exempel ett vaccin mot livmoderhalscancer.

Förändra bilden av cancer

En viktig uppgift är att lyfta fram den utveckling som sker med allt bättre diagnos- och behandlingsmetoder, och förändra den allmänna bilden av cancer.

– Jag vill att vi ska sätta fokus på den positiva utvecklingen. Att det händer mycket och finns ett hopp, att detta fixar vi.

Varför valde du själv att engagera dig i fonden som ordförande?

– Det kändes självklart när jag fick frågan, och det har bara vuxit hela tiden. Titt som tätt ser jag hur människor i min närhet drabbas av cancer. Jag kände från början att det inte behöver betyda död, utan det finns hopp och lösningen är forskning. Dessutom vill jag lära mig saker och visa för min omgivning att vi faktiskt gör något. Så detta ger mig så mycket och är ingen stor uppoffring.

MIKAEL BERGSTRÖM